Tips vid strömavbrott

Strömavbrott kan komma plötsligt och i värsta fall pågå i flera dagar. Hur håller man sig förberedd? Och vad är det första man bör göra när strömmen har gått? Det kommer vi gå igenom i denna blogg. Vi kommer även ge tips på vad man ska tänka på när strömmen väl har kommit tillbaka.

Varför blir det strömavbrott?

Strömavbrott kan bero på många olika anledningar och det första du måste ta reda på är om det bara är din bostad eller flera bostäder som är drabbade. Är det bara din bostad kan det bero på att en säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i din elcentral. Om det finns flera bostäder, exempelvis närliggande grannar, som också saknar ström kan du kontakta ditt elnätsföretag för att höra vad som pågår. Det kan till exempel bero på ett träd som har fallit på en elledning efter oväder. Om det är ett större elavbrott rapporterar även Sveriges Radio P4 om hur drabbade kan få hjälp.

Nedan kommer vi gå igenom det första du bör göra om du råkar ut för strömavbrott. Vi kommer även gå igenom vad som kan vara bra att ha hemma inför ett strömavbrott.

Detta ska du göra när du får strömavbrott

Vatten

Om strömavbrottet varar i flera timmar bör man tappa upp vatten i dunkar, flaskor, kastruller eller andra behållare. Vattentillförseln kan nämligen påverkas av strömavbrottet eftersom vattenpumpar drivs av el. Är det vinter och kallt ute kan även vattenledningarna frysa vilket kan göra att man inte har rinnande vatten till bostaden.

Värme

Att hålla värmen är viktigt när strömmen har gått, speciellt under vinterhalvåret då det snabbt kan bli kallt om alla element och andra värmesystem lägger av. För att bevara värmen bör man begränsa boendet till ett rum där hela familjen vistas. Se till att isolera rummet väl. Det kan du göra genom att lägga flera mattor på golvet, täta fönstren och stänga dörrar till andra rum.

Håll värmen vid strömavbrott

Sedan bör du även se till att du har tillräckligt med kläder på dig. Gärna flera lager och se till att både huvud och fötter är varma. Om du tänder ljus eller använder en sprit- eller gasolkamin är det viktigt att du vädrar så att rummet ventileras med jämna mellanrum då det bildas kolmonoxid. Tips: vädra snabbt så du inte släpper ut värmen!

Mat

Mat kan snabbt bli dåligt vid strömavbrott. Lägg maten som kan bli dålig i frysen och se sedan till att dörren till frysen och kylskåpet hålls stängda så mycket som möjligt. Är det tillräckligt kallt ute kan man även ställa mat utomhus. Kom ihåg att förvara maten utom räckhåll för djur. Ett tips är att förvara maten i plastpåsar som du kan hänga upp i träden.

Stäng av apparater

Stäng av apparater och vrid av vattenkranar. Höll man till exempel på att laga mat när strömmen gick bör du se till att spisen är helt avstängd. Samma sak gäller andra hushållsmaskiner som tvättmaskin eller diskmaskin. Kranar bör även ses över så de inte står på när elen väl kommer tillbaka sen.

Tips på saker att ha hemma vid strömavbrott

1. Ficklampa

Ficklampa kommer alltid väl till hands när man råkar ut för strömavbrott. Se även till att ha reservbatterier hemma ifall batterierna behöver bytas ut i ficklampan.

2. Radio

En batteri- eller soldriven radio är även viktigt att ha för att kunna få uppdatering om vad som händer. Har man inte det kan man använda radion i bilen. Akta bara så inte bilbatteriet tar slut. Det kan därför vara smartare att använda bilradion när du är ute och kör.

3. Stearinljus och värmeljus

Ha stearinljus hemma ifall det blir strömavbrott

Stearinljus och värmeljus är bra att samla på sig innan ett strömavbrott. Tänk på att ha bra ventilation när du eldar mycket ljus eller i kaminen inomhus. Tändstickor eller gaständare är också viktigt att ha hemma.

4. Powerbank

Att ha en fulladdad mobil vid strömavbrott kan göra stor skillnad då man både kan söka information och ringa personer för hjälp eller för att få uppdateringar om läget. Att investera i en eller flera powerbanks kan därför vara smart. De kostar normalt några hundra kronor och kan enkelt beställas online eller köpas på närmaste Clas Ohlson-butik.

5. Storm- eller campingkök

Är man utan el en längre tid kan ett storm- eller campingkök göra stor skillnad när det kommer till mat. Se till att storm- eller campingköket står på en brandsäker plats när du använder den. Bränsle till storm- eller campingköket behöver också finnas i lager om det skulle ta slut.

6. Konserver

Att ha konserver med mat och hårt bröd kan vara till stor hjälp under långa strömavbrott då mat snabbt blir dåligt om den blir för varm.

7. Flaskor eller dunkar

Se till att det finns flaskor och dunkar som kan fyllas på med vatten. Vattenfyllda flaskor kan även läggas i frysen och fungera som kyla för att hålla maten i kylskåpet kall.

8. Säkringar

Om det är en säkring som har gått i ett äldre proppskåp (elcentral) behöver den bytas. Då är det viktigt att du har rätt säkringar hemma att byta med. Så köp in ett par stycken så det alltid finns ifall en säkring skulle gå sönder och behöva bytas ut.

När strömmen har kommit tillbaka

Om det har varit ett stort strömavbrott i ditt område är det viktigt att du inte belastar elnätet för mycket när strömmen kommer tillbaka. Skulle alla belasta elnätet kan det uppstå obalans vilket kan göra att det blir avbrott igen. Så vänta gärna någon timme med saker som inte är brådskande när strömmen väl är tillbaka. 

Det kan även hända att man har missat att stänga av en kran eller en apparat så det kan vara bra att ta ett varv genom bostaden för att kontrollera att allt är avstängt. Kontrollera även maten du har kvar om den fortfarande går att äta. Släng all mat som luktar konstigt eller har en annorlunda färg.

Sammanfattning

Strömavbrott kan bero på flera olika saker och kan pågå olika lång tid beroende på vad som har orsakat avbrottet. Det bästa sättet att förbereda sig inför ett strömavbrott är att se till att man har nödvändigheter hemma. Till exempel en ficklampa med extra batterier, stearinljus och något att laga mat med. Kom ihåg att inte slå på alla lampor, element och maskiner på en gång när strömmen kommer tillbaka. Detta kan nämligen skapa obalans i elnätet och orsaka att strömmen går igen.

För fler smarta tips gällande el, kolla in vår blogg!

Läs mer från vår blogg