Energirådgivning för villaägare

Energi- och kostnadsutredning Villa

Aldrig tidigare har elen varit så dyr i Sverige. Orsakerna är flera och står att läsa i spaltrader i tidningar och på nätet. Radio, tv och poddar uppmärksammar såklart också detta, för att inte tala om politikerna. Som husägare blir man såklart extra drabbad då elkostnaderna skär hål i budgeten. Det är inte lätt att veta vad man ska göra inför stundande vinter med bland annat uppvärmningskostnader som kan bli otroligt dyra. Det kanske är dags att se över sin energianvändning och vi hjälper såklart gärna till.

Även om blir dyrare med flera olika energislag är det främst elen som dragit iväg ordentligt i pris det senaste året. Vi kommer därför främst att fokusera på detta energislag när ni läser vidare.

Vad påverkar vår energianvändning?

Vi delar upp energianvändningen i främst fyra huvudområden; energi till uppvärmning, energi till varmvatten, fastighetsel och hushållsel. 

El till uppvärmning: Kan ske genom elpanna, direktverkande elradiatorer, elgolvvärme, luftburen elvärme, fjärrvärme, vedpanna, braskamin, pelletspanna, elpanna, diverse olika värmepumpar med flera. Det är heller inte ovanligt att man har en kombination av flera system. Direktverkande el eller elpanna är såklart den dyraste typen av energi då man inte använder någon värmepump som man kan få hävstång genom. Beroende på isolering under kan elgolvvärme exempelvis dra mellan 100-300 kWh/m² och år. Sitter man med direktverkande el har det historiskt sett varit långa återbetalningstider för konvertering till vattenburet med värmepump men med dagens energipriser kan en konvertering inklusive installation av värmepump löna sig inom 5 år i bästa fall. Ett annat alternativ är såklart installation av luft/luft värmepump av de nyare generationerna som är mycket effektiva med låga investeringskostnader.

Tillsammans med er går Energikompetens igenom vad som skulle vara det bästa alternativet för just ert hus.

El till varmvatten: Sker normalt genom varmvattenberedare eller värmepump. Här finns det relativt stor potential till besparing genom till exempel installation av värmepump, snålspolande armaturer, sänkning av varmvattentemperatur och såklart att spara på varmvattnet.

Fastighetsel: Hit räknas de system som används för att driva systemen i byggnaden. Exempel är fläktar, cirkulationspumpar, avfuktare och radonfläktar. För att systemen ska fungera och för att byggnaden ska må bra behöver flera av dessa vara i kontinuerlig drift men en timerstyrning på exempelvis en avfuktare kan göra stor skillnad i elanvändning och även kostnaden för denna. Särskilt om man har ett timprisavtal med sitt elbolag.

Hushållsel: Lampor, kyl och frys, spis, tvättmaskin och torktumlare samt datorer ingår bland annat i denna kategorin som tillhör de saker vi använder i vardagen. Här kan det finnas en del besparing att göra, särskilt om man har timprisavtal och kan styra sin energianvändning.

Kontakta mig för mer information

Cilla Sundmark

Vad vi normalt gör vid en energikonsultation för en villa

Vi går tillsammans med er igenom er nuvarande energianvändning månad för månad för att skapa oss en bild av om den är stor, liten eller normal för er hustyp samt om det är något som sticker ut.

Tillsammans tittar vi på energipris och avtal för att se om det finns potential till lägre priser eller andra avtal som kan passa just er energianvändning bättre.

En genomgång av byggnadens uppvärmnings- och ventilationssystem för att räkna på eventuella åtgärder som kan sänka er energianvändning. Ni får såklart en ekonomisk kalkyl för respektive alternativ som kan vara intressant.

Vi tittar på de största förbrukarna i huset för att hitta potential att sänka, stänga av eller timerstyra apparater.

En genomgång av byggnadens klimatskal samt eventuell värmefotografering av huset för att se vart man kan göra små eller stora insatser för att sänka transmissionsförluster och otätheter i byggnaden. Läs mer om värmefotografering här.

Finns potential i form av tilläggsisoleringar, fönsterbyte eller dylikt får ni såklart en ekonomisk kalkyl även för detta.

Vid besöket kommer vi att behöva uppgifter om:

Skillnader mellan energi- och kostnadsutredning och energideklaration

Vår energi- och kostnadsutredning går mer på djupet avseende kostnader, energibeteenden, elavtal, beräkningar av flera lösningar och klimatsystemet. Även energiåtgärder som normalt inte kunnat anses vara kostnadseffektiva kan tas med beroende på vilka priser man väljer att använda vid kalkylerna. Självklart kan energideklaration upprättas i samband eller efter att att energi- och kostnadsutredningen är slutförd.

En energideklaration skall för egna hem finnas upprättad då en byggnad säljs och skall innehålla kostnadseffektiva åtgärdsförslag. Energideklarationen gäller i 10 år och upprättas enligt Boverkets modell. Läs mer om energideklaration här eller på Boverket.

Begär en offert nu!