Inomhustemperatur – Riktvärden för fastigheter

Hur varmt ska man ha inomhus? Under sommarmånaderna är temperaturen inne i  bostaden generellt högre och kroppen hinner vänja sig vid ett varmare klimat. När hösten och vintern sedan kommer smygande upplever många att det är kallt inomhus. Detta kan bero att man inte har anpassat sig till det kallare vädret eller att värmesystemet inte är inställt rätt i bostaden. 

I denna blogg kommer vi kolla på vad temperaturen ska vara inomhus enligt Folkhälsomyndigheten och vad du ska tänka på när det kommer till inomhusklimatet i ditt hem.

Vad ska temperaturen inomhus vara?

Varje person har sina egna preferenser när det kommer till temperatur inomhus. En del vill ha det svalt, runt 18 grader i bostaden, medan andra vill ha det över 23 grader. Det finns egentligen inget rätt och fel utan varje person väljer själv. Men när kan man som hyresgäst ställa krav på att det är för kallt i en bostad? 

Folkhälsomyndigheten har satt riktvärdet för den operativa temperaturen inomhus på 18 grader celsius och för äldre och känsliga grupper på 2 grader högre, dvs. 20 grader. Mäts den operativa temperaturen under detta i en hyreslägenhet kan man höra av sig till sin hyresvärd för att be dem öka temperaturen. Låt oss förklara lite mer om inomhusklimatet och skillnaden mellan lufttemperatur och operativ temperatur.

Termiskt inomhusklimat förklarat

Termiskt inomhusklimat är en benämning för de olika faktorer som påverkar oss när vi är inomhus och hur vi upplever temperaturen. Faktorerna som avgör hur vi känner är lufttemperaturen, ytors temperatur, luftrörelse och temperaturskillnaden som sker mellan olika höjder.

Vad är lufttemperatur?

Lufttemperaturen i ett rum kan mätas med en vanlig digital termometer. Men vill man få en fullständig förståelse för det termiska klimatet i ett rum behöver man även beräkna den operativa temperaturen. Det kan nämligen vara flera graders skillnad mellan lufttemperaturen och den operativa temperaturen. Så vad menas med operativ temperatur?

Vad är operativ temperatur?

Den operativa temperaturen ger en god uppfattning av det termiska klimat i ett rum  och är medelvärdet av lufttemperaturen och medelstrålningstemperaturen från omgivande ytor. Den tar hänsyn till luftfuktighet, lufttemperatur och temperaturen på ytor som finns i rummet. Tack vare att den operativa temperaturen tar hänsyn till alla dessa faktorer kan den användas för att bedöma risken för obehag i vissa kroppsdelar. Till exempel kalla fötter eller varmt huvud.

För att räkna ut det termiska klimatet i ett rum använder man sig delvis av den operativa temperaturen i olika punkter, dels skillnaden i den riktade operativa temperaturen och riktningen inom rummet. Den riktade operativa temperaturen syftar på den operativa temperaturen i en viss riktning. Det vill säga att så kan den riktade operativa temperaturen för en och samma plats vara olika beroende på strålningstemperatur som olika ytor har i närheten. Till hjälp för att göra denna beräkning använder man sig av en glob- eller kubtermometer.

Hänsyn till känsliga personer

Enligt miljöbalken ska man ta hänsyn till känsliga personer när det kommer till inomhustemperatur. Riktvärdet för känsliga personer är 20 grader celsius operativ temperatur. Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma om personer i huset är i behov av ett varmare inomhusklimat. Skulle lufttemperaturen i en fastighet med känsliga personer mätas till under 22 grader bör man göra en utredning och mätning av den operativa temperaturen i fastigheten. Personer som kan vara i behov av ett varmare inomhus är till exempel äldre, sjuka eller personer med rörelseförhinder.

Hälsoeffekter av inomhustemperaturer

När det kommer till inomhustemperaturer kan både höga och låga temperaturer ha stor hälsoeffekt på vårt välmående. Om temperaturen i fastigheten är satt för hög kan det leda till flera symptom, bland annat illamående, huvudvärk och trötthet. Detsamma gäller för kalla temperaturer som kan påverka blodtrycket, ge muskelbesvär och nackspärr.

Så kan olika temperaturer påverka bostaden

Att hålla en jämn temperatur i hela bostaden är viktigt. Det är dessutom viktigt att se till att det inte blir för varmt eller för kallt. Många vill gärna sänka temperaturen i bostaden med någon grad nu när det är så höga elpriser, vilket är helt okej att göra. Men har man för låg temperatur i bostaden kan risken för mögel och fuktskador öka.

Varmare luft innehåller mindre vatten än kallare luft. Kallare luft är mättad med vatten vilket gör att det kondenserar och skapar fukt på väggar och fönster. Till exempel som när du duschar i badrummet och det blir imma på spegeln. Tyvärr märker man sällan detta förrän det blir svamp eller fläckar på väggarna. 

Genom motsatt effekt kan för varm temperatur torka ut luften och göra den torr. Detta kan påverka både växter och möbler om de står för nära en värmekälla, som till exempel en braskamin. Eldar man mycket ljus och i en braskamin är det dessutom viktigt att man ser till att det inte blir för mycket svavelgas i rummet. Rekommenderad temperatur är därför mellan 18-22 grader.

Hur kan man mäta temperaturen hemma?

När du ska mäta temperaturen i din bostad är det viktigt att du inte mäter direkt vid väggen eller vid ett fönster. Att mäta vid golvet kan också ge en missvisande bild av temperaturen. Istället är en bra riktlinje att man går in 1 meter in i rummet och är ca 60 cm över golvet.

Bor man i en hyreslägenhet och temperaturen visar sig vara under 18 grader kan det vara dags att kontakta hyresvärden. Bor du istället i hus kan det vara bra att höja temperaturen med någon grad. Som vi beskrev ovan ökar risken för mögel när temperaturen är för låg i ett rum då luften blir mer vattenfylld. Dessutom kan låga temperaturer påverka kroppen negativt och orsaka muskelbesvär.

Varför känns det kallare på natten?

Varför känns det kallare på natten?

Att det känns kallare på natten beror främst på att man stänger av lampor, datorer och annan elektronik som utstrålar värme i bostaden. Det är alltså inte värmesystemet som har sänkt temperaturen. Har man däremot mindre bra isolerade fönster och dörrar kan en stor temperatursänkning på natten orsaka att det blir kallare då värmesystemet inte hinner anpassa sig på kort tid.

Tips för bättre värmefördelning i ett rum

När det kommer till inomhusklimat är det viktigt att man ser till att luften kan cirkulera i rummet. Här kommer tips för att förbättra cirkulationen i rummet:

  • Se till att elementet/radiator i rummet står fritt och att det inte finns möbler som blockerar värmen från att cirkulera i rummet.
  • Kontrollera så friskluftsventilerna är öppna och rengjorda.
  • Undvik att ha fönster öppna på glänt. Det är bättre att vädra snabbt med korsdrag i några minuter.

Sammanfattning

Varje person har sina egna preferenser när det kommer till temperatur inomhus. Dock kan både låg och för hög temperatur medföra hälsoeffekter och påverkan på bostaden. Man bör därför ha en temperatur som ligger runt 20-22 grader i bostaden. För att uppnå bästa värmefördelning är det viktigt att du ser till att det är fritt framför element och att friskluftsventilerna är rengjorda.

Behöver din bostad hjälp med operativ temperaturmätning? Hör av dig till oss på Energikompetens så kommer en av våra energiexperter hjälpa dig! Vi erbjuder mätning av inomhusklimat både i lokaler och bostäder.

Läs mer från vår blogg