Du är inte ensam om att oroa dig för vintern och de stigande elpriserna. Energimyndigheten har gått ut med budskapet, “varje kilowattimme räknas”, och allmänheten uppmuntras att se över sin elanvändning i hushållet. Både för egen del då elräkningarna förväntas stiga men även för samhället då risken finns att det inte kommer finnas el till alla timmar under vinterhalvåret.
Så vad kan man göra som villaägare för att spara på elen och framförallt slippa skyhöga elräkningar? Det kommer vi reda ut idag! Det finns många enkla tips som i längden kan spela stor roll på din elförbrukning. Vi kommer även avsluta med lite större investeringsråd för den som önskar ta till mer större åtgärder för att minska på elen.
Enkla men effektiva tips du kan göra i huset för att spara el
Vi kommer börja med några, självklara för vissa, tips på hur man i vardagen kan spara el och dra ner sin förbrukning. Naturligtvis skiljer det sig från hushåll till hushåll men vi hoppas att du får några nya idéer på saker du kan inkludera i din vardag.
1. Få bättre koll och börja mäta
För att få bättre översikt över sin elförbrukning är det smart att införskaffa sig en elmätare som berättar vad som drar olika mycket el i hushållet. Idag finns många verktyg att använda sig av för att se vad i huset som drar mest el.
2. Släck lamporna efter dig

Nästan skrattretande och världens enklaste sak kanske du tänker. Men du skulle nog bli förvånad över hur många det är som inte släcker efter sig när de lämnar ett rum. Många gånger behöver man inte heller tända lamporna i rummet utan det räcker med dagsljuset.
3. Byt ut dina glödlampor till energieffektiv LED belysning
När vi ändå är inne på spåret med lampor så kan det vara bra att se över sina glödlampor och byta till LED belysning. LED belysning drar endast en sjättedel så mycket el och håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa. Dessutom innehåller inte LED belysning giftigt kvicksilver som du finner i vanliga glödlampor och lågenergilampor. Lågenergilampor kan även bytas till LED belysning och det anses kunna göra stor besparing.
Observera att glödlampor har högre spillvärme, vilket betyder att ditt värmesystem normalt sett behöver täcka denna spillvärme om glödlampor har bytts ut mot LED belysning.
4. Installera timer på din utomhusbelysning
Om du har utomhusbelysning kan en timer vara ett effektivt sätt att hålla nere elförbrukningen.
5. Använd grenuttag
Genom att använda ett grenuttag kan du snabbt dra ut eller stänga av på eventuell strömbrytare flera sladdar samtidigt och på så vis spara på elförbrukningen i huset.
6. Se över hemelektronik och vitvaror
Äldre hemelektronik och vitvaror har ofta en hög elförbrukning. Framförallt drar gamla vitvaror som kylskåp mycket el. Så går du i tankarna att byta ut din köksutrustning eller tvättmaskin kan det vara smart att göra det redan nu.
7. Välj vitvaror med bra energimärkning
När man köper nya vitvaror eller hemelektronik är det viktigt att man tittar på vad produkten har för energimärkning. Energiklassen anges från A-G där A står för energieffektivast.
8. Stäng av eldriven handdukstork
Eldriven handdukstork i badrummet kan vara en riktig energitjuv. Så när elpriserna skenar iväg i vinter kan det vara dags att dra ut kontakten på handdukstorken och spara in på kilowattimmarna.
9. Skippa torktumlaren om det går
Torktumlaren är en riktig energitjuv om man jämför med tvättmaskinen. Därför rekommenderar vi att du hänger upp tvätten på en lina eller torkställ och kör centrifugeringen en extra gång om du kan. Har du inte möjlighet till detta är torktumlare att föredra före torkskåp, då torkskåp drar ännu mer el än en torktumlare.
10. Tvätt på lägre grader

På tal om tvätt så går det åt mycket mindre el om du väljer att tvätt på ett lägre gradtal. Så istället för 60 grader kanske det räcker med 40 grader. Se också till att du tvättar fulla maskiner och inte halva.
11. Eco program på diskmaskinen
Precis som med tvättmaskinen är det viktigt att man fyller hela maskinen innan man sätter på den. För att spara extra energi kan man dessutom använda sig av ett ECO program som drar mindre el. Att använda diskmaskin är även att föredra om man kollar rent energimässigt jämfört med handdisk. Måste du handdiska är det viktigt att du inte låter kranen stå på rinnande hela tiden. Fyll istället upp diskhon med vatten och diska all disk innan du sköljer av den.
12. Skippa stand-by läge
Det är bättre att stänga av sina hushållsprodukter än att låta dem stå på stand-by hela tiden. Man kan även ha som vana att använda energisparläget för att dra ner på elförbrukningen.
13. Ha rätt grader inställt på kylen och frysen
Se även till att du inte har för hög eller låg temperatur i din kyl och frys. Livsmedelsverket rekommenderar att temperaturen i kylskåpet ska vara 4 grader och -18 grader celcius i frysen.
Har du lagat mat som du behöver ställa in i kylen efter är det viktigt att den har hunnit svalna ordentligt. Annars går det åt onödig energi för att kyla ner maten när den väl står i kylskåpet.
14. Frosta av kyl och frys
Frosta av kylen och frysen minst ett par gånger om året. Onödig frost drar mycket el. Se även till att torka av kylen och frysen så att aggregatet inte behöver jobba så hårt.
15. Se över gummilisten i kylen och frysen
Att kylen och frysen inte håller tätt kan också bidra till hög elförbrukning. Därför bör du kontrollera så inte listen på frysen eller kylskåpet har torkat eller spruckit.
16. Använd mindre varmvatten
Långa duschar och bad kan vara värt att begränsa i vinter när elpriserna är som högst. När man badar går det normalt åt mer vatten än när man duschar (beror på hur länge man duschar, motsvarar ca 15 min dusch). Men en lång och varm dusch kan också bidra till hög elförbrukning. Självklart ska man fortfarande duscha men vill man vara extra effektiv med sin elförbrukning kan det vara smart att sänka temperaturen på duschen något och stänga av vattnet när man tvålar in sig eller schamponerar håret.
17. Investera i vattenbesparande kranar
Att byta packning på vattenkranarna i huset kan göra stor skillnad på vattenförbrukningen. Det finns dessutom snålspolande duschmunstycken som kan göra stora skillnader på vattenmängden som förbrukas utan att det påverkar din vardag.
18. Lufta dina vätskeburna element/radiatorer

Om det inte är varmt över hela elementet kan det vara dags att lufta elementet. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du kontakta en VVS montör som hjälper dig. Annars finns det flera steg-för-steg guider på nätet som du kan använda dig av.
19. Placera inte möbler framför element
Genom att placera möbler eller gardiner framför element/radiatorer stoppar man strålningsvärme och varmluft från att cirkulera i rummet vilket gör att man måste använda mer värme. Se därför alltid till att det är fritt framför elementen/radiatorn så värmen kan cirkulera obehindrat.
20. Använd en vattenkokare
Att koka vatten i en vattenkokare är mer energieffektivt än att koka vatten i en kastrull på spisen. Vill man vara extra sparsam bör man endast koka så mycket vatten man behöver då det går åt mer energi ju större mängd vatten du vill koka.
21. Ha alltid lock på kastrullen
När du lagar mat i en kastrull är det även rekommenderat att du använder lock då man stänger in värmen vilket gör att det går åt en mindre mängd energi.
22. Sänk värmen i huset med någon grad
Uppvärmningen av ditt hus står för största delen av din energiförbrukning. Genom att sänka temperaturen i huset med bara en grad kan du minska energiförbrukningen med hela 5%.
23. Sänk värmen i utrymmen som inte används
Utöver att sänka temperaturen någon grad i hela huset kan man även se över utrymmen som inte används så ofta. Exempelvis garage, förråd eller inglasad veranda. Dessa behöver ofta inte ha samma temperatur som resten av huset och kan enkelt sänkas till frostfri temperatur. Man kan även nyttja motorvärmare till bil istället för värma upp hela garaget.
24. Se över ditt elavtal
Här råder det lite olika budskap. Men det är alltid bra att ha full koll på sitt elavtal. Att binda det nu kan vara lite väl dyrt. Det du däremot kan göra är att jämföra olika leverantörer om du idag har ett rörligt avtal. Har du ett fast pris som är bra bör du inte göra några förändringar i ditt elavtal framöver tills marknaden har stabiliserat sig igen.
25. Anlita en energiexpert
Genom att ta kontakt med en energiexpert kan du få personlig rådgivning för att se vad just din villa skulle kunna göra för att effektivisera elförbrukningen i hemmet.
Kontakta oss på Energikompetens för att prata med en av våra certifierade energiexperter.
Tips på större investeringar för att spara el och energi i vinter
Här kommer lite fler tips på saker man kan se över i hushållet för att minska sin el- och energiförbrukning. Dessa exempel är lite mer kostsamma till en början men kan göra enorm skillnad i längden. Så lyckas man minska den kan det göra stora skillnad på energikostnaden.
26. Byt värmesystem

Se över ditt värmesystem. Idag finns det många smarta värmesystem som har låg energianvändning på marknaden. Har du en gammal värmepump kan det även vara smart att se efter en nyare värmepump med högre verkningsgrad och som är korrekt dimensionerad för byggnadens effektbehov för värme och eventuellt varmvatten.
27. Se över tätning av fönster och dörrar
Många har nog varit med om att det drar när man går förbi ett fönster eller en dörr. Ett effektivt sätt att motverka detta är att täta fönster och dörrar med en list. Kom ihåg att vara noga med balkongdörrar och altandörrar, dessa kan nämligen vara dåligt isolerade och göra att kyla sprider sig i huset.
28. Byt englasfönster till tvåglasfönster
I äldre hus kan det förekomma att det fortfarande finns englasfönster. Har man det kan det vara en värd investering att byta till två- eller treglasfönster. Då englas fönster har en transmissionsförlust på över 6 gånger så mycket som dagens energieffektiva 3-glasfönster. Mer värme energi behöver tillföras desto sämre isoleringsgrad en byggnad har.
Ett annat smart tips är att täcka för fönster som inte används, exempelvis på natten, med gardiner, rullgardiner eller fönsterluckor.
29. Tilläggsisolera huset
Att tilläggsisolera i huset är ett annat effektivt sätt att hålla värmen kvar i huset och dra ner på uppvärmningen. Vinden är ett vanligt utrymme som skulle kunna behöva tilläggsisoleras.
30. Investera i solceller

Att satsa på solceller är en stor investering, men med rådande elpriser kan det vara en smart investering för framtiden. Du kanske under sommarperioden till och med får mer el än vad du behöver och då kan du sälja elen vidare till dina grannar.
Sammanfattning
Där har du 30 effektiva tips på saker du kan göra i vinter för att dra ner elförbrukningen. Några är helt gratis och enkla att implementera i sin dagliga rutin medan andra kräver lite större investering.
Vill du ha personlig energirådgivning för din fastighet? Kontakta oss så hjälper vi dig! Våra energiexperter har lång erfarenhet av energirådgivning och kan snabbt hjälpa dig hitta energieffektiva förbättringsområden för din villa.