10 tips när du ska välja elavtal

Att välja eller byta elavtal kan kännas krångligt. Alla har vi nog blivit uppringda av telefonförsäljare som försöker sälja på oss det ena och det andra elavtalet med otroliga priserbjudanden. Att kunna ta ställning till olika erbjudanden och att jämföra elavtalen kan minst sagt kännas svårt. För att det ska bli enklare för dig att se över och jämföra olika elavtal har vi tagit fram 10 tips på saker du bör tänka på när du väljer elavtal.

1. Välj ett elavtal som passar dig

Ska man välja ett fast eller rörligt elavtal? Det är en fråga som man måste ställa sig själv när man planerar att teckna eller byta elavtal. Ett fast elavtal betyder att priset är bundet. Priset kommer alltså vara densamma hela avtalstiden. Detta kan vara ett gynnsamt avtal om elpriset vid ett senare tillfälle skulle skena iväg.

Ett traditionellt rörligt elavtal betyder att det följer elbörsen vilket gör att elpriset både går upp och ner, kostnaden per månad blir därefter snittpriset för elhandeln under en månad. Vad som är bäst är väldigt individuellt och man får själv avgöra vad som är bäst för ens egna hushåll. Normalt brukar man råda hushåll med en tajtare budget att satsa på fast elavtal då man månad för månad kan se ungefär hur mycket elkostnad man kommer ha. Det finns även mixavtal där man har hälften rörligt och hälften fast.

2. Gör ett aktivt val

Om man inte gör ett aktivt val hamnar man med ett automatiskt elavtal med “anvisningspris”. Det betyder att du inte har bundit upp dig till någon avtalsform och kan välja att byta avtal eller elbolag när som helst. Dock är det oftast mycket dyrare än ett rörligt eller fast elavtal. Så för att få ner kostnaden på ditt elavtal bör du göra ett aktivt val där du väljer någon form av rörligt (timpris eller traditionellt rörligt) eller fast elavtal.

3. Be om jämförelsepris

Elbolag skyltar ibland med att man som kund får betala samma elpris som de köper in elen för. Det man kan missa här är alla inköpspåslag, elcertifikatkostnad, och andra avgifter som tillkommer på elpriset. Be därför alltid om att få jämförelsepriset där alla kostnader är inräknade så du kan jämföra olika elavtal med varandra. Exempelvis kan ett elhandelsbolag ha mycket högre fasta avgifter/administrativa kostnader än ett annat.

4. Jämför elavtal

När vi ändå är inne på att jämföra olika elavtal så kanske du tänker att det inte finns någon oberoende aktör som du kan använda dig av. Men det finns det! Elpriskollen.se är en oberoende aktör som drivs av Energimarknadsinspektionen där du som privatperson eller företag kan jämföra olika elavtal.

5. Håll koll på bindningstider

Att läsa igenom elavtalet noga är ett av de absolut viktigaste råden. Bindningstider och uppsägningstider kan skilja stort mellan olika elbolag. Kolla också vad det står om du ska flytta, tillkommer det en avgift då? Får elbolaget fullmakt när du tecknar elavtalet och hur länge och när gäller den? Sist men inte minst, vad händer när avtalet har löpt ut?

6. Grön el

Är det viktigt för dig att din el kommer från förnybara energikällor? När du tecknar ditt elavtal erbjuder de flesta bolag idag grön el som ett alternativ. Vilket betyder att elen kommer från förnybar energi via vatten-, vind- eller solkraft. Om man väljer grön el betyder inte det att all el du får till hemmet nödvändigtvis är grön, men att bolaget köper in den mängd grön el som motsvarar din elförbrukning. Så i det stora hela bidrar det till förnybar elproduktion och ett grönare samhälle.

7. Läs omdömen om elbolaget

Genom att läsa omdömen från andra kunder kan du få en bättre bild av elbolaget. I omdömen kan du både se vilka klagomål som har kommit in gentemot bolaget samt hur elbolaget hanterar problem och kommunicerar med sina kunder. Konsumenternas energimarknadsbyrå har tagit fram en lista över elbolag som fått in många klagomål från kunder. Svensk handel har också en varningslista som man kan gå in och läsa där elbolag som använder sig av bland annat oseriösa försäljningsmetoder listas.

8. Ställ rätt frågor

Om en telefonförsäljare ringer och vill att du ska byta elavtal är det viktigt att du ställer rätt frågor. Annars kan det lätt hända att man tappar bort sig och tycker att erbjudandet de säger i telefonen låter superbra, men efter någon månad eller två så står man där med ett dyrare elavtal.

Här kommer några tips på frågor du kan ställa om en telefonförsäljare ringer upp med ett erbjudande som låter intressant:

  • Fråga om elpriset som erbjuds och kontrollera att det är rätt
  • Fråga alltid om uppsägningstid, avtalsvillkoren, fullmakt och bindningstiden
  • Ifrågasätt eventuella påståenden som telefonförsäljaren gör om ditt nuvarande elavtal

För att ett elavtal ska vara giltigt måste du svara skriftligt att du godkänner. Detta sker oftast digitalt genom att du svarar på ett sms eller ett mejl. Så ta din tid och läs igenom avtalet och jämför det med ditt tidigare elavtal innan du väljer att skriva på efter samtalet. Du behöver alltså inte godkänna något när du är på telefon med telefonförsäljaren, utan kan i lugn och ro läsa igenom avtalet efter samtalet.

9. Säg upp ditt gamla elavtal själv

Många gånger erbjuder det nya elbolaget att säga upp ditt gamla elavtal åt dig. Men det är alltid säkrast att göra det själv. Samma sak om du ska flytta. Då måste du säga upp ditt nätavtal en månad innan du flyttar, annars är du skyldig att fortsätta att betala.

10. Utvärdera och fortsätt att jämföra

Det är alltid bra att utvärdera och fortsätta att jämföra olika elavtal. Kanske tecknade du ett billigt elavtal för 2 år sedan men elmarknaden kan ha ändrats sedan dess. Idag kanske det finns ett annat erbjudande som skulle passa din elanvändning bättre. Har man en större användning, exempelvis om man bor i ett större hus, så kan ett nytt elavtal göra att man sparar flera hundra kronor i månaden.

Sammanfattning

Som tidigare nämnt kan det kännas svårt att veta vilket elavtal som är bäst för ens hushåll. Men genom att vara påläst om vilka villkor som ingår och jämföra olika elpriser kan du hitta elavtal med både bättre elpriser och villkor. Vi hoppas att dessa tips kommer till nytta och hjälper dig välja ett elavtal som passar ditt hushåll.

Om du vill ha mer råd gällande din energianvändning och elavtal erbjuder vi på Energikompetens energirådgivning. I energirådgivningen går vi tillsammans med dig igenom din nuvarande energianvändning och ser om det finns eventuella åtgärder som kan sänka din energianvändning. Vi tittar också på elavtalet och jämför med andra elavtal för att se om det går att få ett bättre avtal. Låter det intressant? Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret så hör vi av oss!

Läs mer från vår blogg